Goed pensioen: denk er nu vast over na

Wie na zijn pensionering meer inkomen wil dan alleen AOW of eerder wil stoppen met werken, doet er verstandig aan zo vroeg mogelijk te beginnen met sparen voor later.

Veel Nederlanders sparen via hun werkgever voor hun pensioen. Maar weet u precies hoeveel pensioen u heeft opgebouwd? Of wat de gevolgen van de voorgenomen nieuwe pensioenregels zijn voor uw inkomen van later? De kans bestaat dat u een pensioengat hebt of krijgt.

Gelukkig zijn er nog mogelijkheden om op aantrekkelijke manieren extra te sparen. Wij laten u graag zien wat de mogelijkheden zijn.

AOW vaak niet genoeg

Iedereen in Nederland heeft recht op AOW. U kunt hier zien wat uw (geschatte) AOW-leeftijd is.

Veel mensen realiseren zich niet dat de hoogte van een AOW-uitkering gekoppeld is aan het minimumloon. Op SVB kunt u de actuele AOW-bedragen zien.

Meer inkomen

Er bestaan drie methodes om zeker te zijn dat u straks niet alleen van uw AOW hoeft te leven.

  1. Via de werkgever aanvullend pensioen opbouwen. Vaak zijn dat verplichte regelingen, waarbij de premie die aan u in rekening wordt gebracht afhankelijk is van uw salaris en waarbij de uitkomst steeds vaker afhankelijk is van het resultaat van beleggingen. 
  2. Zelf extra sparen via een 'lijfrente'; zie hieronder.
  3. Zelf sparen op een spaar- of beleggingsrekening.

Lijfrente

Een lijfrente is een goede manier om fiscaal vriendelijk te sparen voor later. Om het lijfrentekapitaal op te bouwen, brengt u jaarlijks een bepaald bedrag onder in een lijfrenteverzekering of - en vaak voordeliger - op een bancaire lijfrente. De inleg kunt u binnen de gestelde grenzen van uw belastbaar inkomen aftrekken waardoor de fiscus meebetaalt.

Met het kapitaal dat u op deze manier opbouwt financiert u te zijner tijd een periodieke uitkering. U betaalt hierover dan inkomstenbelasting in box 1. De verwachting is dat u dan nogmaals voordeel heeft door het lagere tarief voor AOW-ers.

Complex onderwerp

De hoogte van uw pensioen wordt door veel factoren beïnvloed. Dat maakt de zaken er niet eenvoudiger op. Gebeurtenissen die veranderingen kunnen veroorzaken zijn onder meer de fiscale wet- en regelgeving, veranderingen in uw carrière, trouwen en kinderen krijgen, een scheiding, het overlijden van uw partner en arbeidsongeschiktheid. Weet u precies wat dit voor gevolgen heeft voor uw pensioen?

Pensioen helder in beeld

Om duidelijkheid te krijgen over uw inkomen na uw pensionering is gedegen pensioenadvies onmisbaar. Wij kunnen uw huidige pensioenopbouw helder in kaart brengen en samen met u bepalen of uw lopende regelingen voldoen of niet. Daarnaast berekenen wij de fiscale jaarruimte die u heeft om slim te sparen middels een lijfrente en adviseren wij u over uw mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op en maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek. Bel ons op (010) 414 04 08.

Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie